Olen jouluihminen, joulu merkitsee minulle paljon. Mutta mikä siinä? Tunnelmako, vai päivän kääntyminen voitolle? Tai ehkä se on sittenkin vapahtajan syntymä, joka tekee juhlan tärkeäksi. Oikeastaan väittäisin, että se on tämä kaikki, pienistä osatekijöistä koostuva yksi vuoden kohokohdista. Niin, ja yksi osatekijä on  varmasti jouluherkut.

Minun joulussani on kaksi puolta, on tottujoulu ja Jeesus-joulu. Tontut ja joulukoristeet ovat varmasti näkyvämpi osa, varsinkin, kun elän ja vietän joulua ympäristössä, jossa itse olen ainut kristitty. Mutta haluaisin silti saada sen toisenki puolen näkymään jollakin tavalla.

Joskus nuoruudessa opin, että joulukuusi on hyvin pakanallinen symboli, ja erityisesti kuusenkoristelussa käytetyt pallot symboloivat saturnaalia, ja olki koristeet nyt vähintäänkin ovat pakanallisia. Ja näin ollen nämä eivät sovi kunnon kristityn jouluun. Mutta mahtaakohan tämäkään asia olla näin yksioikoinen?  Symbolit saavat sen merkityksen, minkä ihmiset itse niille antavat. Ja ehkäpä tontutkin lopulta kunnioittavat Jumalaa.